La o provocare venită din partea mai multor persoane pe care le stimez foarte mult, am decis să aștern câteva gânduri aici. Întrebarea era cea din titlu – „De ce votezi cu PSD?”
Din mai multe motive. În ordine aleatorie urmează câteva dintre ele.
- De bine de rău, PSD este singurul partid cu șanse reale pe partea stângă; după cum am și comentat altundeva, se deplasează și ei spre centru, iar eu i-am criticat pentru măsurile de dreapta, în diferite momente – măsuri precum tăierea CAS, anumite intenții de privatizare și, mai ales, menținerea impozitului plat. Pe termen lung, am convingerea că niciun partid care se declară de dreapta nu va avea curajul să ia în discuție o taxă progresivă pe capital (dincolo de una progresivă pe venit), așa că nu am de ce să le susțin prin vot. Este foarte probabil ca USR să fie un partid de stânga (din ce am ascultat în trecut de la Nicușor Dan) și atunci mi se va deschide o nouă opțiune reală. Vom vedea.
- Din ce am zis anterior, extrag remarca privind șansele reale. Este un fapt dovedit în multe scrutine că PSD este un partid mare pe partea stângă. Sigur, există și altele (ca cel al d-lui Geoană, sau PPU-SL), dar a le vota nu ar face decât să ducă la o fragmentare precum cea pe care o vedem pe dreapta, care se dovedește clar neconstructivă când vine vorba despre creat guverne. Prefer, așadar, să dau votul unui partid mare, care să formeze un guvern mono-bloc.
- Cunosc foarte multe persoane în PSD, sau care susțin PSD, prin urmare este un partid care îmi este aproape și de suflet, cumva. Probabil o mare parte dintre ele ar putea fi convinse să voteze pentru un alt partid de stânga, ca și mine, dacă discursul acelui partid ar deveni matur și substanțial (PSRo se apropie, dar nu este acolo încă). Aceste persoane, toate de bună credință și foarte muncitoare în domeniile lor, mă conving de faptul că în niciun caz nu s-au adunat mafioții (sau mai știu eu care alte clișee) în PSD. Este foarte ușor să stai pe net și pui o etichetă unui întreg partid, dar devine foarte diferită situația atunci când stai de vorbă cu oameni din partid și vezi cât entuziasm și câtă dedicație au pentru slujba lor. Să nu ne amăgim crezând propaganda conform căreia s-au aglomerat muncitorii/cinstiții pe dreapta și leneșii/hoții pe stânga.
- Punctele de mai sus au o relevanță redusă, în marea schemă a lucrurilor, totuși. Mult mai important a fost, în toate alegerile în care am fost eu eligibil să votez (este vorba despre colegiul meu sau despre prezidențiale) faptul că discursurile publice ale candidaților PSD au fost deasupra celor de la PNL sau din alte partide. Cei de la PSD au venit pregătiți cu documente concrete, cu exemple, cu numere justificative pentru lucrurile și planurile pe care le expun. În contrapartidă, ceilalți rămâneau repede fără argumente și se întorceau la acel laitmotiv care pare a le aduce voturi de cel puțin doisprezece ani: „la PSD este corupție” (rostit chiar și atunci când asupra candidatului PSD nu planează nicio suspiciune). În ultimă instanță, dintre două persoane, una aparent curată și incompetentă, iar alta aparent coruptă prin virtutea partidului, dar competentă, eu aleg competența. Am încredere că dacă vor exista vreodată indicii temeinice de corupție, DNA-ul se va ocupa. Nu vreau nicidecum să dau vrabia grasă din mână pentru cioara oloagă de pe gard.
- Cumva în continuarea punctului anterior, am un comentariu legat de alegerile prezidențiale din 2014. Și acolo, după cum am spus, diferența dintre candidați era enormă. Dl Ponta venea pregătit cu documente și argumente la toate dezbaterile, dl Iohannis venea doar cu sloganuri care știa că prind la electoratul dumnealui (inclusiv cele despre corupție, despre care știa că au priză largă). Pe baza prestației din campanie, eu nu aș fi avut decât o reținere (știm despre ce este vorba) să votez candidatul PSD. Sigur, PSD apoi și-a dat cu stângul în dreptul și apoi chiar și-a tăiat picioarele când a refuzat să organizeze la standarde decente alegerile în diaspora. Pentru penalizare, evident, după o zi întreagă de stat la coadă, a trebuit să votez candidatul PNL. Acest lucru m-a pus într-o situație oarecum deosebită de majoritatea susținătorilor d-lui Iohannis, care aveau mari așteptări de la dumnealui și care consideră că le-au fost încălcate. În ce mă privește, eu nu am avut așteptări, iar prestația d-lui Președinte nu face decât să îmi valideze impresia pe care mi-am construit-o despre dumnealui în campania electorală – aceea că va fi un președinte demn și constituțional, dar nu deosebit de competent (o apreciere care nu este făcută atât la persoană, cât la adresa întregului colectiv de consilieri).
Acestea fiind spuse, categoric nu fac parte dintr-un electorat captiv PSD (decât poate la limită, ideologic, dar în niciun caz geografic sau socio-politic). Ce am văzut la ultimele alegeri în București (dincolo de sloganul superficial conform căruia toți politicienii sunt o apă și un pământ), mi-a plăcut și poate constitui sâmburele unei schimbări de opțiune la toamnă. Eu tind să cred, ca și Moise Guran, că partidul USR, anunțat de Nicușor Dan, va fi în principal un partid de stânga, deci ar putea fi o opțiune foarte atrăgătoare pentru o mare parte din electoratul respectiv (la care se adaugă și foarte mulți de pe dreapta sau fără orientare, care votează anti-sistem). Aștept să văd că își adună oameni competenți, profesioniști aduși de prin toată lumea (și nu doar români), oameni care știu că în politică este foarte important să îți convingi electoratul de nivel înalt și prin calitatea proiectelor. Sigur, pot să păstreze și argumentele țintite către toate păturile electoratului și care au legătură cu promisiunile de a face politică altfel – mai curat, mai cinstit, cu o mai mare participare a electoratului la deciziile luate pe parcursul celor patru ani între scrutine.
Vom vedea dacă se va organiza un nou partid pe stânga până la toamnă. Dacă nu, probabil voi române votant PSD. Spun „probabil” pentru că aștept să văd listele de candidați pe care le vor propune la mine în județ și la București. Dacă se vor ține de noul cod de conduită, dacă vor fi și tineri și dacă vedem și fețe noi printre candidați, atunci mă voi declara mulțumit.
EDIT: Am înlăturat PS-ul pentru că distrăgea de la mesajul central, fără a adăuga valoare. Dacă trebuie cineva să explice exact cum și pentru cine funcționează codul de conduită al PSD, acela nu sunt eu (sau nu în acest articol).