#ÎndrăzneșteSăCrezi Ep1

#ÎndrăzneșteSăCrezi Ep1

Ieri a fost lansată prima etapă funcțională a platformei care va găzdui programul de guvernare al Partidului Social Democrat. Ca validare a argumentului meu central dintr-un articol scris acum câteva luni, ceea ce putem citi aici este cu cel puțin o clasă valorică deasupra „programelor” prezentate de celelalte partide.

Structura curentă a site-ului este monopaginală: un video, un mesaj al președintelui și link-uri spre prezentări în format PDF care intră într-o suită de detalii

 

Filmul Intro

Filmul care introduce sloganul de campanie – „Îndrăznește să Crezi în România” – este tipic pentru campanii electorale. Este un film căruia în engleză i-am aloca atributul „cheesy”. Este, totuși, mai mult decât adecvat, dat fiind mesajul încărcat de patetism al sloganului (atenție, nu penibilitate, pentru aceia dintre noi care vorbesc rongleza și care cred că „pathetic” se traduce „patetic”). Pe scurt: este o invitație la a crede că în România se poate face ceva. Mesajul caută să contrabalanseze sentimentul de pierdere a speranței, manifestat printr-o expresie intrată deja în uz comun: „eu voiam să fac ceva, dar în România…” (cele trei puncte sunt cele care surprind sentimentul menționat).

Deci să credem, zic! Dar pe baza a ce? Programul vrea să dea unele răspunsuri.

 

Mesajul Președintelui PSD

În trei paragrafe semnate de domnul Dragnea, aflăm că, într-adevăr, viziunea partidului este aceea a unei Românii care să își recapete speranța că se poate să existe un viitor și „aici, acasă”. În esență, ne vorbește despre creșterea calității serviciilor și despre întărirea clasei de mijloc. Este un discurs specific oricărui partid care se revendică de „centru-<ceva>”. Calitativ, este similar discursurilor ținute de ceilalți lideri politici, doar că este adoptat sloganului campaniei PSD. Cantitativ, este ceva mai bun, pentru că ceilalți lideri spun aceleași lucruri fie telegrafic, fie în cuvântări mult prea lungi.

 

Direcțiile de guvernare

După mesajul președintelui urmează o listă a principalelor direcții de acțiune ale unui guvern PSD. Lista este specifică partidului, dar anumite elemente se găsesc și la alte partide. În orice caz, aproape toate partidele se pricep la a face liste de lucruri „bune” și „importante”.

 

Capitolul „Economie” al Programului de Guvernare

Problema apare în momentul în care acele liste trebuie transformate în acțiuni concrete. Aici cam toți se împotmolesc sau își rezervă timp pentru a se „documenta” înainte de a lua decizii și formula planuri. Cu cca 50 de zile înainte de alegeri, totuși, spun eu, este deja vremea să vedem nu doar liste și principii, ci și planuri. PSD livrează aceste lucruri prezentând programul de guvernare pe capitole, începând cu cel economic.

Capitolul „Economie” este structurat în trei secțiuni: (i) de unde vin banii pentru investiții, (ii) care sunt acțiunile pentru stimularea înființării de noi companii și (iii) regimul fiscal, fondurile europene și valorile indicatorilor economici fezabil a fi atinse până în 2020. Găsim acolo și valori concrete pentru sumele introduse în economie, dar și pentru reducerile de taxe și pentru costurile unora dintre investiții. Vorbim, deci, despre ceva mult mai complex decât platitudinile de tipul „să fie bine, să nu fie rău” înșirate de majoritatea celorlalte partide. Vorbim chiar și despre ceva mult mai bun decât programul elementar prezentat de PNL.

 

Acestea fiind spuse, am câteva opinii și sugestii.

În primul rând, ca persoană de stânga, eu privesc instinctiv cu reticență orice reducere de taxe (ca alternativă structurală la folosirea acelor taxe pentru investiții). Citind despre taxele pe care PSD vrea să le scoată/reducă, totuși, lucrurile sunt, în linii mari, bune. Este vorba mai mult despre o simplificare a regimului fiscal decât despre o reducere masivă a veniturilor la buget. Acolo unde se reduc venituri, reducerea este făcută conform principiului de stânga al impozitării progresive (i.e., doar anumite categorii sociale beneficiază de reduceri), ceea ce îmi dă speranțe că vom ajunge, într-un timp relativ scurt, să luăm în discuție națională și acest stupid impozit unic pe venit care nu permite încasări suficiente și tratează și nedrept clasa de jos și pe cea de mijloc.

În al doilea rând, m-aș referi la detaliile incluse în prezentări. Sigur, deja vorbim despre un nivel deasupra a tot ce au făcut ceilalți, dar cred că se poate și mai bine, din două puncte de vedere.

  • Prezentările trebuie să conțină referențiate și sursele de informare (sub formă de link-uri către pagini concrete – la INS, Eurostat, pagini ale aceluiași site care detaliază metodologia etc).
  • Fiecare capitol al programului trebuie să conțină și o analiză a riscurilor. Este simplu să promiți lucruri bune (o fac toți), este mai complicat să spui cum vei face lucrurile bune (o fac puțini, PSD o face aici), dar este cu adevărat dificil să prevezi ce nu va decurge conform planului și să iei măsuri. Un prim exemplu: ce se întâmplă dacă următorul ciclu economic este mai scurt și intrăm într-o nouă recesiune peste doi ani? Ar fi bine ca un program matur pe economie să ia în calcul acest lucru. Iar dacă noi considerăm că vom folosi umbrela zonei Euro (via Banca Europeană) pentru a amortiza din șocuri, programul trebuie să le explice oamenilor concret cum/dacă România contribuie la acțiunile acestei instituții. Un alt exemplu: ce se va întâmpla concret cu sistemul național de educație dacă declinul demografic al României continuă. Îl vom restructura? Dacă da, cum?

În fine, aș concluziona cu impresia pe care mi-am construit-o urmărind discursul politic al tuturor partidelor și corelând cu ceea ce au scris în programele de guvernare. Mie mi se pare că PSD este singurul partid care se pregătește cu adevărat pentru a câștiga alegerile și pentru a forma guvernul. Programele celorlalți sunt doar acolo pentru a bifa niște cutii (la USR, de exemplu, încă nu știm clar unde se plasează ideologia, dar judecând după colecția de platitudini care este „programul” lor, probabil sunt undeva la centru-dreapta). Cu alte cuvinte, fie îmi scapă mie ceva, fie iar lucrează doar unii, iar alții stau pe margine și speră că vor ajunge la guvernare prin mecanisme obscure. Sper să îmi scape ceva…